Vi måste tänka nytt kring den internationella rättsordningen och Ukraina

”Om någon gör inbrott i din bostad och våldtar och dödar din familj så är du inte intresserad av att försöka ha en dialog med förövaren och diskutera en kompromisslösning”.

Citatet kommer från den ukrainska advokaten Lana Sinitjkina som arbetar på advokatbyrån Arzinger. Under International Bar Association-konferensen i Miami som nyligen hölls, föreläste hon på seminariet med rubriken ”Ukraine – the Role of the Rule of Law in Modern Conflict”.

Situationen i Ukraina är fortfarande akut. Enligt UNHCR är 17,7 miljoner människor direkt drabbade av kriget och många är fångade i strider utan möjlighet att ta sig därifrån.

Den 4 mars i år skrev jag ett blogginlägg om hur angeläget det är att lagföra de skyldiga på ett rättssäkert sätt och att vi har internationella lagar, konventioner och samarbeten till hjälp. Men kriget pågår alltjämt och människor dör. Det är lätt att känna uppgivenhet. Särskilt när man möter de drabbade. De som lever i bostaden som Lana pratade om, och ser sina familjemedlemmar dö mitt framför ögonen.

Irina Paliasjvili, managing partner på juristbyrån RULG, sa vid samma seminarium att hon önskade att konflikten inte bara ska försöka lösas med hjälp av de verktyg som redan finns i verktygslådan – man måste också tänka ”nytt kring den nuvarande situationen”. Detta på samma sätt som man efter andra världskriget antog en helt ny konvention med brottet folkmord: FN:s folkmordskonvention år 1948. Läser man Philippe Sands bok Vägen till Nürnberg: en berättelse om familjehemligheter, folkmord och rättvisa (läs den!) så inser man hur otroligt betydelsefullt det är med personer som driver rättsutvecklingen framåt. De som inte ger upp. Hersch Lauterpacht och Raphaël Lemkin var båda tvungna att fly sina hemländer under andra världskriget och utarbetade, oberoende av varandra, begreppen ”brott mot mänskligheten” och ”folkmord”, termer som letade sig in i Nürnbergprocessen och förändrade den internationella rättsordningen.

Idag måste vi ställa oss frågorna hur kriget i Ukraina och det mänskliga lidandet kan upphöra samt hur de skyldiga ska kunna lagföras. Hur förändrar vi den internationella rättsordningen?

Philippe Sands föreslår att man ska inrätta en ny krigstribunal som kan utreda och lagföra Putin och hans allierade för invasionen av Ukraina. Den ukrainska regeringen har tagit initiativ till att skapa en sådan tribunal, vilket flera länder stödjer.

Det finns olika juridiska vägar att ta för att utkräva ansvar beträffande situationen i Ukraina. En särskild internationell krigstribunal är en av dem. En sådan kan inrättas separat eller med hjälp av FN (t.ex. Rwanda-tribunalen som inrättades av FN:s säkerhetsråd). Också den internationella brottmålsdomstolen, ICC, utreder för närvarande brott i Ukraina. Även nationella domstolar kan öppna utredningar för att ställa ansvariga till svars. Bevis samlas på olika håll ihop i världen, bl.a. genom Eyewitness project, som är en teknisk plattform som hjälper till att spela in bevis och överföra underlag till nationella och internationella utredare.

Juristen och diplomaten Hans Corell har skrivit ett förslag till en FN-resolution, som syftar till att ställa Vladimir Putin inför rätta i en ny krigstribunal. Corell påpekar att det krävs en parallell rättsprocess då ICC inte enskilt har jurisdiktion för att utreda brottet aggression.

Att nå en diplomatisk lösning på situationen verkar inte möjligt. Processen i ICC är inte tillräcklig om man också vill utreda aggressionsbrottet. En internationell tribunal som kan hålla individer ansvariga vore därför välkommen. Men – det får inte ta alltför lång tid. Det har gått över åtta månader sedan invasionen inleddes och människor dör dagligen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade också på IBA-konferensen i Miami och sade bl.a.

”I would like to draw attention to the fact that lawyers will put an end to this war after the military, after the politicians. Lawyers will ensure that all those guilty of terror are brought to justice”.

En internationell tribunal bidrar inte till ett omedelbart upphörande av kriget, men det skulle förhoppningsvis påskynda processen.

 Mia Edwall Insulander