Tillsyn och förmedling av advokatetiken – ett angeläget aktivt arbete på bred front

Den senaste tiden har det i media skrivits en del om advokater som misstänks ha agerat felaktigt. Det har påståtts att vissa försvarare skulle ha brutit mot både lag och god advokatsed. Det är bekymmersamt att läsa. Främst för att enskilda advokater kan ha begått allvarliga fel men också för att skriverierna påverkar dem som läser och skadar förtroendet för hela advokatkåren.

Det har i något inlägg påståtts att Advokatsamfundets tillsyn skulle brista. Till grund för det har lagts ett beslut som disciplinnämnden fattade i augusti där en advokat, i ett ärende rörande restriktionsbrott, tilldelades en varning med högsta straffavgift. Det finns de som tycker att advokaten borde ha uteslutits och det kan man förstås ha olika uppfattningar om. Det är en fråga som nu kommer att prövas av Högsta domstolen efter att JK – som utövar tillsyn över vår disciplinära verksamhet – har överklagat beslutet.

Att disciplinnämnden inte ansåg att det förelåg uteslutningsgrund i ett enskilt fall, som nu ligger för överprövning, betyder emellertid inte att tillsynen inte fungerar.

Disciplinnämnden prövar samtliga anmälningar som kommer in, under 2019 450 stycken. Utöver det tillkommer ärenden där det inte skett en anmälan men där jag och styrelsen har uppmärksammat något, t.ex. i media eller i domar och därefter skickat frågan till disciplinnämnden för prövning. Det skedde i 53 fall förra året. Det prövas således många ärenden per år och vi prövar allt som kommer till vår kännedom. Två advokater har dessutom uteslutits hittills i år av disciplinnämnden.

Brott mot tystnadsplikten och särskilt restriktionsbrott, är bland de allvarligaste etiska fel en advokat kan göra.

Utöver det ärende som prövades i augusti har media också nyligen skrivit om två andra fall hänförliga till liknande frågor om eventuella brott mot tystnadsplikten och restriktioner. I det ena skulle en offentlig försvarare ha förmedlat brev, i det andra skulle en advokat riskera åtal för brott genom att förmedla hemliga uppgifter. I båda dessa ärenden har vi, så snart vi har fått kännedom om dem, tillskrivit advokaterna. Därefter får styrelsen ta upp frågan om att skicka dem till disciplinnämnden för prövning. Man ska inte föregå en sådan prövning – saker måste prövas rättvist innan man drar slutsatser.

Vi tar frågorna på allra största allvar och arbetar hårt och aktivt med allt som kommer till vår kännedom och de problem som finns.

Etikarbetet bedrivs på bred front. Disciplinnämndens arbete, som de flesta känner till, är en del av det. En annan del, är det arbete som handlar om att utbilda blivande och verksamma advokater om vikten av etiken.

Utöver att det är höga inträdeskrav för att bli advokat, genom att man bl.a. ska genomgå tre obligatoriska flerdagarskurser och klara av en muntlig examen i advokatetik, har advokater också ett vidareutbildningskrav på 18 timmar varje år. För att ytterligare belysa och förklara de överväganden som advokater måste göra som försvarare och de särskilda frågeställningar om restriktioner som kan uppstå, har vi nyligen kompletterat de obligatoriska kurserna med nytt material angående dessa angelägna frågor.

Vi kommer också i början av nästa år att anordna en helt ny kurs, utöver alla de brottmålskurser vi redan har, som enbart handlar om försvararens specifika uppdrag och etiken runt restriktioner.

En annan del i arbetet är den dialog vi regelbundet har med andra rättsaktörer. Till exempel har jag, riksåklagaren Petra Lundh och hovrättspresidenten för Svea hovrätt Anders Perklev, tillsatt en gemensam arbetsgrupp i syfte att ytterligare öka insikten om varandras yrkesroller och tillsammans arbeta fram riktlinjer om uppträdandet i rättssalen. Senaste mötet om detta hölls för bara några veckor sedan.

Eftersom etiken utgör grunden för advokatens verksamhet har jag också beslutat att tidskriften Advokaten från och med första numret nästa år, kommer att innehålla särskilda etiksidor. Vi har redan fått positiv respons på det vilket är roligt.

För det fall man som advokat eller biträdande jurist på advokatbyrå har etiska frågor kan man ringa kansliet. Våra jurister arbetar dagligen med att, utöver att handlägga ärenden, besvara ledamöters frågor och funderingar rörande etiken.

Vi har också mycket material om etiken på vår hemsida och den uppdateras löpande med nyheter, disciplinnämndsbeslut och annan viktig information. T.ex. kan man där hitta promemorian avseende advokaters uppdrag för svaga och utsatta klienter, en vägledning om tystnadsplikten samt vår policy om advokaters användning av sociala medier. Advokatsamfundet bedriver dessutom kontinuerligt en proaktiv tillsyn genom granskningar av advokaters och advokatbyråers tillämpning av etiska regler och lagstiftning. Vår nya uppdaterade regelbok om advokatetik finns också fr.o.m. hösten i nedladdningsbar version så att man alltid enkelt kan ha med sig våra regler i mobilen.

Vi arbetar också med andra nytänkande åtgärder utöver det som jag beskrivit här och som förhoppningsvis kan bidra till att förebygga misskötsamhet i kåren. Mer information kommer nästa år.

Med det sagt så vill jag understryka att jag förstår och märker att det finns en oro och frustration, från olika håll, kring advokater som påstås missköta sina uppdrag och bryter mot etiska regler. Skötsamma advokater ska inte behöva förknippas med dem som inte respekterar vårt etiska regelverk. De som allvarligt bryter mot etiken är i sammanhanget väldigt få i relation till drygt 6 000 advokater men de skadar förtroendet för hela kåren. Jag kan därför försäkra er om att vi ser allvarligt på alla fall där advokater misstänks ha agerat på ett sätt i advokatverksamheten som inte är förenligt med lag eller advokatetiska regler.

Vi agerar när eventuella övertramp kommer till vår kännedom. Vi arbetar hårt och aktivt med förebyggande åtgärder och med vad vi ytterligare kan göra för att etiska övertramp inte ska ske. Av de exempel som nyligen beskrivits i media är dock alla ännu inte prövade varför det är för tidigt, av dem, att dra slutsatsen att vi ”spelar ned problemen”. Påståenden om brott och felaktigheter ska utredas på ett rättssäkert sätt där båda sidor får komma till tals innan man meddelar dom. En rättssäker balanserad process är något som Advokatsamfundet alltid kommer att förorda och verka för.

Mia Edwall Insulander

 

 

PS – imorgon är det 1 december och det är dags att öppna första luckan. Följ gärna vår julkalender på Instagram: @sveriges_advokatsamfund där vi också kommer att ta tillfället i akt att informera om etikfrågor, andra yrkesfrågor och samfundets verksamhet.