Skamlöst

Det som skedde på juristbyrån Rive och Arbetsrättsexperten hade aldrig kunnat hända om dessa byråer hade varit advokatbyråer. Dokumentären ”Skamlös” på SVT visar skillnaderna mellan advokat- och juristbyråer. Advokat är en enligt lag skyddad titel med vilken följer ett etiskt regelverk som advokaterna måste följa. Etiken är till för att skydda både klienterna och anställda på advokatbyråer. På en advokatbyrå får bara advokater – alltså inte jurister eller andra som inte behöver följa de advokatetiska reglerna – vara delägare. Detta för att garantera ett oberoende och tillse att alla följer god advokatsed.

Det har skrivits en hel del negativt om enskilda advokaters oetiska agerande på senaste tiden. Även om skriverierna handlar om advokater som gör etiska övertramp, och att det påverkar förtroendet för advokater negativt, så illustrerar det samtidigt att det finns ett system för att hantera advokater som bryter mot lag och god advokatsed. För det är fullständigt orimligt att det går att lura klienter i behov av rådgivning och egna anställda under förevändning att man är jurist. Finns det ens något konsumentskydd för de klienter som får rådgivning från en så kallad juristfirma? Vad man kan göra är att vända sig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) som sedan i ett beslut lämnar en rekommendation om hur tvisten ska lösas. Till ARN kan emellertid bara en konsument göra anmälningar och inte t.ex. ett dödsbo som inte räknas som konsument. Utöver att anmäla till ARN finns egentligen inga möjligheter för en klient att klaga på eller ställa en jurist till ansvar för felaktig rådgivning. Annat än att ansöka om stämning i domstol eller polisanmäla ett eventuellt brott.

En advokat går att anmäla till disciplinnämnden om man anser att advokaten har brutit mot god advokatsed och till konsumenttvistnämnden om man har ekonomiska krav. En advokat kan få disciplinära påföljder för att ha brutit mot god advokatsed och därmed t.o.m. bli utesluten, vilket innebär ett fråntagande av yrkestiteln och att man inte längre får arbeta som advokat. En advokat kan som en annan disciplinär påföljd få en varning och åläggas att betala straffavgift. Advokatsamfundet har nyligen lämnat ett förslag till Justitiedepartementet om höjning av det högsta beloppet för straffavgiften.

Utöver att det kan få allvarliga konsekvenser för advokater som inte följer de etiska reglerna, arbetar Advokatsamfundet aktivt i förebyggande syfte för att se till att alla advokater följer god advokatsed. Att beviljas inträde i Advokatsamfundet sker först efter omfattande utbildning följd av en examen i advokatetik samt en prövning där man ska styrka sin lämplighet. Alla advokater granskas också regelbundet i förebyggande syfte och måste bl.a. genom en särskild rapport redogöra för hur de arbetar, bokför klientmedel och upprätthåller sekretessen.

Juristfirmorna i dokumentären ”Skamlös” har lurat mängder av klienter genom att ta betalt för arbete de inte har genomfört och för orimlig tidsspillan, exempelvis genom att resa med privatflyg till klientmöten. De har också lurat de egna anställda genom helt oskäliga anställningsvillkor där de fått betala vite om de sagt upp sig. De anställda har inte vågat träda fram på grund av sekretessavtal. Först i samband med att grundaren av juristfirmorna och hans kompanjon åtalats, och dömts för våldtäkt och sexuellt ofredande av medarbetare, så har juristfirmorna slutat med sin affärsverksamhet.

Det är stor skillnad på advokat- och juristbyråer. Det finns inte ens något hinder mot att utge sig för att vara jurist även om man inte har en juristexamen. Det är därför så angeläget att klienterna gör ett medvetet val när de söker biträde och att de har kunskap om skillnaderna. Det är faktiskt skamlöst att en bedragare kunnat fortsätta bedriva affärsverksamhet som jurist under en så lång tid i Sverige utan att ha ställts till svars tidigare. Alltför många enskilda har drabbats alldeles för hårt.

 Mia Edwall Insulander