Bristen på maktdelning
Den senaste månaden, sedan mitt senaste blogginlägg i slutet på mars 2025, har den demokratiska situationen i USA ytterligare försämrats. I nuläget kan man inte hävda att USA längre är en rättsstatlig demokrati, och utvecklingen har gått oerhört fort. Sedan den 20 januari 2025 har demokratiska normer systematiskt åsidosatts. Exempel på det är attackerna på advokatbyråer, hot om inskränkningar av domstolarnas oberoende och trots mot domstolsbeslut, inskränkt press- och akademisk frihet samt inskränkningar av den parlamentariska makten.
Huruvida den rättsstatliga demokratin i USA kan överleva på sikt kommer att avgöras av hur de institutioner som finns till för maktfördelningen i USA förhåller sig till presidentens verkställande dekret. En liberal demokrati sätter gränser för regeringens maktutövning och innebär att ingen står över lagen medan en totalitär demokrati koncentrerar makten hos en eller fåtal i regeringsställning som inte behöver stå till svars för några beslut.
Den rättsstatliga demokratin i USA kan bara överleva på sikt om domstolarna (främst Högsta domstolen) och kongressen på ett oberoende sätt prövar presidentens maktutövning mot lagarna och att deras beslut också efterföljs. Den närmaste tidens utveckling kommer att visa om den rättsstatliga demokratin kan överleva i USA. De personer som argumenterar för att Trump bara gör det han har blivit vald att göra glömmer bort att analysera hur han gör det. Även om man är av uppfattningen att Trumps politik är bra så är det svårbegripligt hur man kan tycka att det är positivt att politiken verkställs auktoritärt utan några kontrollmekanismer för att lagen ska följas.
Den 30 mars deltog jag i Agenda, SVT, tillsammans med Lars Strannegård som är rektor på Handelshögskolan och diskuterade attacken mot advokater och akademiska friheter i USA. Vad gäller utvecklingen för advokaterna i USA har sedan dess ännu fler advokatbyråer attackerats av Donald Trump genom särskilda presidentdekret som bl.a. förbjuder dem att företräda särskilda klienter och besöka federala byggnader.
Två advokatbyråer, Perkins Coie och Wilmer Hale (finns fler exempel), har vänt sig till domstol och ansökt om att Trumps ordrar mot advokatbyråerna ska stoppas eftersom de strider mot konstitutionen. De byråerna är exempel på advokater som vågar stå bakom American Bar Associations (ABA) uppmaning att höja rösten och stå upp för rättsstatsprinciperna.
Andra advokatbyråer har emellertid fortsatt att agera tvärtom och anpassat sig efter Trumps dekret. För att få tillbaka sin möjlighet att arbeta har de accepterat överenskommelser som innebär att de ska lägga ner pro bono-arbete för Trump-administrationen för mångmiljonbelopp.
Utvecklingen går onekligen fortsatt åt fel håll och det sker mycket snabbt.
I ett gemensamt uttalande från de nordiska advokatsamfunden den 28 mars underströk vi vikten av rättsstaten och oberoende advokater i USA. ABA har uttryckt en stor tacksamhet över vårt stöd för deras viktiga arbete. Advokatsamfunden i USA blir viktigare än någonsin när inte alla advokatbyråer står upp för rättsstaten.
Som Olof Ehrencrona skriver i SvD gör presidentmaktens förordningar i kombination med administrationens domstolstrots att maktdelningen blir till en chimär. Institutionerna betvingas av tyranniet. Det är en mycket farlig utveckling som vi inte har sett dess like av i modern tid.
Mia Edwall Insulander