Ett momentum

I lördags tog jag del av den sorgliga nyheten om Sara Danius död. På radion hörde jag hur hon, som Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare, tillkännagav 2016 års vinnare av litteraturpriset

”Priset går till Bob Dylan!”. Hon lät nästan lite illmarig när hon tillkännagav en pristagare som ingen hade förväntat sig. Senare, efter artikeln i DN om kvinnor som blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp, agerade hon på ett sätt som inte Akademien verkade ha förväntat sig; handlingskraftigt och transparent. Hon var uppenbarligen en ny ”sorts” Akademiledamot som bidrog till utveckling. Det är synd att Svenska Akademien inte bättre förvaltade det momentum de hade i sin första kvinnliga ständiga sekreterare.

Ett momentum har vi också nu, inom advokatkåren, när det gäller sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.

Efter juristernas Metoo-upprop #medvilkenrätt skickade Advokatsamfundet, i november 2017 ut en enkät till kvinnliga advokater och biträdande jurister på advokatbyråer. Den visade att 33 % hade blivit utsatta för sexuella trakasserier på sin arbetsplats.

När Advokatsamfundet skickade ut ytterligare en enkät i februari/mars 2019 hade andelen inte förändrats; 35 % av kvinnorna uppgav då att de hade utsatts för sexuella trakasserier och 41 % för kränkande särbehandling. 38 % angav att de utsatts för sexuella trakasserier de senaste tolv månaderna.

Även internationellt finns stora problem med sexuella trakasserier inom den juridiska professionen. Förra året gjorde the International Bar Association (IBA) en studie ang. mobbning och sexuella trakasserier, ”Us Too?”. Nästan 7 000 personer svarade från 135 länder. Studien visade att en av tre kvinnor har blivit sexuellt trakasserade på sin arbetsplats och en av fjorton män.

Det är nedslående siffror.

Advokatbyråer är i detta hänseende uppenbarligen inte bättre än många andra arbetsplatser, vilket vi borde vara. Det är vi advokater som står i frontlinjen med tillämpning av de lagar och regler som vi har idag. Det arbetet kan vi bara sköta med integritet om vi själva agerar föredömligt.

Enligt våra vägledande regler ska en advokat utöva sin verksamhet med integritet och på ett sätt som främjar det goda rättssamhället. En advokat ska också uppträda sakligt och korrekt samt så att förtroendet för advokatkåren upprätthålls. Våra vägledande regler lämnar inte utrymme för kränkningar och trakasserier i någon form. Vi advokater borde vara stolta över att ha ett regelverk i etiska frågor. Etiken blir viktigare och viktigare i hela vårt samhälle, men vi måste också följa det.

Frågor av denna karaktär är disciplinära och möjlighet finns att lämna in en anmälan till disciplinnämnden om man har blivit utsatt för trakasserier på en advokatbyrå. Styrelsen antog i januari 2018 ett vägledande uttalande som förtydligade att det kan finnas anledning för Advokatsamfundet att agera, t.ex. genom att inleda ett disciplinärende, om en advokat inte följer regler i lag eller god advokatsed. Det framhölls också särskilt, med hänvisning till diskrimineringslagen (2008:567) och arbetsmiljölagen (1977:60), att en advokat i sin verksamhet ska motverka alla former av sexuella trakasserier och diskriminering samt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Inom Advokatsamfundet pågår ett aktivt arbete med dessa frågor. Styrelsen tillsatte i december 2017 en arbetsgrupp och de har i sin tur bjudit in en referensgrupp för att komma med förslag på fler konkreta åtgärder för att motverka trakasserierna på våra byråer. På senaste styrelsemötet i början på oktober 2019 presenterade referensgruppen ett första utkast till åtgärder vilket nu aktivt bearbetas för att kunna presenteras slutligt för styrelsen. Inom Nätverket Hilda sker också en dialog och ett arbete med åtgärder mot sexuella trakasserier och kränkningar.

Min förhoppning är att vi snart ska ha ytterligare hjälpmedel på plats som kan bidra till att åtgärda och förebygga de kränkningar och trakasserier som fortfarande sker på våra advokatbyråer.

Att behålla det momentum vi har kräver aktivt arbete, dialog, transparens och medvetenhet om att det här är allas problem. Det är delägarnas, byråledarnas, advokaternas, biträdande juristernas, juriststudenternas och Advokatsamfundets problem.

Låt oss gemensamt förvalta det momentum som uppstått genom bl.a. #medvilkenrätt och vara så handlingskraftiga som kan förväntas av oss.

Tveka inte att höra av dig till mig om du har åsikter, råd eller tips till Advokatsamfundet i dessa frågor. mia.edwall.insulander@advokatsamfundet.se