Att tillvarata advokaternas intressen
Att tillvarata advokaternas intressen är ett av Advokatsamfundets fyra ändamål enligt stadgarna. Och det ändamålet behövs. Tyvärr, kanske man kan konstatera, eftersom – i en ideal värld – hade våra intressen inte varit så utsatta.
På flera olika håll ser vi idag utmaningar som vi behöver arbeta med för att tillvarata advokaternas intressen:
Tillväxten av och rekrytering av jurister på advokatbyråerna
Hållbara arbetsmiljöer
Förtroendet för advokater
Advokaternas oberoende
Om vi börjar med förtroendet, så visar den senaste tidens utveckling att förtroendet för advokater sjunker. Det är en fråga som vi måste ta på allra största allvar eftersom förtroendet är centralt; det påverkar alla andra faktorer, såsom tillväxten av advokater, arbetsmiljön på byråerna och oberoendet. På Advokatsamfundet har vi det senaste året arbetat med särskilt fokus på att förstärka tillsynen. Den tillsynskommitté som vi tillsatte i början på året har föreslagit bl.a. att en särskild tillsynsenhet inrättas i syfte att förstärka det proaktiva tillsynsarbetet. Arbetet i tillsynsenheten ska ske riskbaserat och grunda sig bl.a. på observationer inom kåren för att leda till konkreta åtgärder vid behov. Det är en stor och viktig satsning. Arbetet med förstärkt tillsyn syftar till att öka den etiska nivån för att tillse att advokater följer lagstiftning och god advokatsed. Och förhoppningsvis kommer den förstärkta tillsynen att påverka förtroendet i positiv riktning.
När det gäller rekrytering av jurister till advokatbyråerna har vi en utmaning i att få de nyutexaminerade juristerna att bli intresserade av att välja just advokatyrket. Advokatsamfundet deltar regelbundet på universitetens juristmässor för att möta studenterna inför deras framtida yrkesval; det är både viktigt och roligt. Men advokatbyråerna har också själva en utmaning i att marknadsföra inte bara sin egen byrå utan också advokatyrket i stort. Vad finns det för kärnvärden och mervärde i att faktiskt arbeta som advokat? Vilken viktig roll har advokaten, både för sina klienter och ur ett rättsstatligt perspektiv? Här tror jag att vi kan bli bättre på att förklara hur givande det verkligen är att arbeta för klienternas rättigheter, oavsett vilket rättsområde man arbetar inom. Sedan några år tillbaka anordnar Advokatsamfundet varje vår föreläsningar, och en mottagning, för de juriststudenter som sommarpraktiserar på advokatbyråer. Det är ytterligare ett sätt för oss att möta de blivande advokaterna, och som vi hoppas kan bidra till ett ökat intresse.
Advokatbyråernas arbetsmiljöer ser förstås mycket olika ut beroende på vilken typ av byrå man arbetar på. Den utträdesenkät som man får möjlighet att svara på om man lämnar Advokatsamfundet visar tyvärr att det fortfarande finns stora utmaningar för byråerna när det gäller att vara en attraktiv arbetsgivare. Som exempel visar 2022 års utträdesenkät att hela 51 % av de som lämnade advokatyrket tyckte att det var svårt att kombinera arbetet på advokatbyrå med privatliv/familjeliv. Det är en alldeles för hög siffra. 43 % angav också att arbetet på advokatbyrå medförde hög stress.
Den 21 november genomförde vi ett särskilt Framtidssamtal på Advokatsamfundet. Framtidssamtalet tog bl.a. upp frågan om en hållbar arbetsmiljö. Då framkom bl.a. att ledarskap och förutsägbarhet är viktiga faktorer för att vilja stanna kvar på advokatbyrå. Finns det ett aktivt ledarskap med arbetsgivare som visar intresse? Hur väl förstår man premisserna och möjligheterna att bli delägare? Vem vänder man sig till om man vill diskutera sin arbetsbelastning? Byråerna måste förstås själva ständigt utvärdera dessa frågor men från Advokatsamfundet kommer vi också att fortsätta belysa, diskutera och utvärdera vad vi kan bistå med. Vi vill arbeta aktivt med att stödja advokatbyråerna i processen att bli än mer hållbara arbetsplatser ur olika perspektiv: jämställdhet, stress, frihet från kränkande särbehandling, utveckling etc.
Sist men inte minst ska nämnas advokaternas oberoende. Det är en av de viktigaste framtidsfrågor vi har att arbeta med. Oberoendet är själva kärnan i att tillvarata advokaternas intressen, eftersom det är grundläggande för hela advokatrollen. I dessa tider råder missuppfattningar och okunskap kring varför advokater faktiskt behöver vara oberoende. För något år sedan tog vi fram en särskild skrift om rättsstaten där bl.a. betydelsen av oberoende advokater berördes. Inför nästa år har vi för avsikt att ta fram ytterligare material till stöd och vägledning för advokatens viktiga roll i vår rättsstat.
Jag hoppas att alla ni advokater som läser detta, gemensamt med Advokatsamfundet vill fortsätta arbeta för att tillvarata advokaternas intressen och stärka advokatrollen. Vårt gemensamma engagemang behövs just nu mer än någonsin.
Mia Edwall Insulander