Angelägna frågor

I den enkät som nyligen skickades ut till advokatkåren fanns frågan vilken av Advokatsamfundets ändamål enligt stadgarna som är viktigast. En överväldigande majoritet (71 %) svarade att det är att upprätthålla en rättrådig och yrkesskicklig advokatkår. På andra plats kom att tillvarata advokaternas yrkesintressen och först på tredje plats kom att följa rättsutvecklingen och vara en röst i den rättspolitiska debatten. Sist kom ändamålet att verka för sammanhållning och samförstånd mellan advokaterna. Det är kanske inte så konstigt. Själva grundförutsättningen för vårt yrke är att vi värnar om vår professionalism och etik och på så sätt behåller förtroendet för advokatkåren. Jag har sagt det förut men det tål att upprepas; det är ett ansvar vi alla har, var och en av oss.

Advokatyrket är inte vilket yrke som helst. Vi advokater har en särskild roll i vår rättsstat. Vi fyller en fundamental och nödvändig funktion för att enskildas rättssäkerhet och grundläggande rättigheter ska kunna värnas och upprätthållas. Därför har vi också en skyldighet att agera rättrådigt och yrkesskickligt. För att underlätta för advokaterna att kunna göra detta är det Advokatsamfundets uppgift (bland andra) att hjälpa till med att tillvarata advokaternas yrkesintressen.

Det finns många viktiga yrkesrelaterade frågor, men några av dem som vi för tillfället arbetar särskilt aktivt med är följande. 

Rättsdatabanken JUNO

Sedan tjänsterna Karnov juridik och Zeteo slogs samman till en gemensam plattform har uppmärksammats ett flertal allvarliga problem som dels har med kvaliteten och användbarheten att göra, dels prissättningen. Att Karnov Group med sin tjänst JUNO fått en mycket stark ställning på marknaden är problematiskt. Jag och Advokatsamfundets ordförande Christer Danielsson har haft flera möten med VD:n för Norstedts juridik, som medfört att rättsdatatjänsten har förbättrats i flera avseenden, vilket informerats om i förra nyhetsbrevet. Det finns emellertid ingen överenskommelse mellan JUNO och Advokatsamfundet. Trots vissa förändringar i JUNO finns det fortfarande mycket stora problem med deras tjänster. En av de mest allvarliga, som är en rättssäkerhetsfråga, är de brister som har uppmärksammats inte bara i själva användandet av applikationen, utan också i det juridiska innehållet. Det förekommer t.ex. direkta felaktigheter i lagtext och domar. Inte bara Advokatsamfundet utan också enskilda advokatbyråer, Domstolsverket och Sveriges Domstolar har påtalat detta för Norstedts juridik. Än är alla brister inte åtgärdade och av vad jag förstår har det gått så långt att vissa domstolar inte längre accepterar att parter lämnar in utskrivna förarbeten eller domar från JUNO i pågående mål, eftersom det inte går att lita på att de är korrekta. Detta är självfallet anmärkningsvärt och oacceptabelt. För advokater leder detta förstås till oro och extra arbetsinsatser, eftersom de inte har ett fullgott verktyg för att göra de analyser av rättsläget som krävs. Det är alltså en rättssäkerhetsfråga. Advokatsamfundet har en pågående dialog med advokatbyråer och fortsätter att arbeta aktivt med denna fråga och kommer att återkomma med mer information så snart vi kan.

Hantering av förskottsutbetalningar

I anledning av coronavirusets spridning har många rättegångar i Sveriges domstolar ställts in. Även utredningar och andra möten på rättsvårdande myndigheter har ställts in av skäl hänförliga till pandemin. Detta får ekonomiskt negativa effekter för många advokatbyråers likviditet. Advokatsamfundet har därför tillskrivit samtliga domstolschefer i Sveriges domstolar, Migrationsverket samt samtliga försäkringsbolag anslutna till Ombudskostnadsnämnden. I skrivelserna påtalar vi vikten av den samhällsviktiga verksamhet som advokater bedriver i rättsprocessen och att det finns ett behov av att de advokater som berörs får möjlighet att erhålla förskottsbetalning för den tid de redan lagt ner i pågående mål och ärenden som inte kommer att kunna anslutas inom överskådlig tid till följd av pandemins effekter på domstolarnas och myndigheternas handläggning.

Frågan om förskott i de enskilda fallen ryms inom ramen för de enskilda domarnas självständighet, men genom att tillskriva samtliga domstolschefer, Migrationsverket och försäkringsbolag hoppas vi kunna uppmärksamma dem på situationen och behovet för advokater att få betalt för arbete de redan har lagt ned om mål fördröjs.

Vi har fått viss återkoppling kring att vår tillskrivning faktiskt har spridits i den dömande verksamheten samt på vissa försäkringsbolag. Det är positivt men vi fortsätter aktivt att bevaka frågan. Vi har inte fått någon större respons från advokater om att förskott inte beviljas, vilket i bästa fall kan tas till intäkt för en mer generös hållning i förskottsbetalningsfrågor än vad som gäller normalt. Beroende på hur situationen med coronaviruset utvecklar sig kommer denna fråga att få allt större eller mindre betydelse framöver. I den enkät beträffande coronavirusets spridning som vi kommer att skicka ut nästa vecka finns en fråga angående detta för att vi bättre ska kunna bedöma om advokater beviljas förskott i större utsträckning än vanligt.

Familjerättsliga advokatbyråer

Den 1 januari 2020 gick Jusek och Civilekonomerna ihop och bildade ett nytt förbund, Akavia. Akavia har nyligen marknadsfört ett samarbete mellan Folksam och Familjens jurist  och erbjuder genom dem juridisk rådgivning till sina medlemmar för enbart 27 kr i månaden. Enligt min uppfattning är beslutet anmärkningsvärt mot bakgrund av att Akavia därmed främjar en verksamhet som direkt konkurrerar med dem av deras egna medlemmar som arbetar vid advokatbyråer med familjerätt. Akavias beslut kan få ekonomiskt negativa konsekvenser för många av deras egna medlemmar som är advokater.

De advokater som arbetar med familjerätt är hårt konkurrensutsatta eftersom de, som små byråer, sällan har möjlighet att marknadsföra sig på samma sätt som större aktörer på familjerättens område. Att ett bolag som Folksam väljer att samarbeta med en juristbyrå på familjerättens område är också problematiskt sett ur advokaternas synvinkel utifrån att det är angeläget att behålla de kunniga och kompetenta familjerättsadvokater som finns i hela vårt land.

Frågan om familjerättsadvokaternas situation är en högst angelägen fråga för Advokatsamfundet. Inom den ryms bl.a. medvetenheten hos allmänheten om skillnaden på advokat och jurist. Där finns mycket ytterligare kunskap att sprida och Advokatsamfundet har en viktig uppgift att upplysa om skillnaderna mellan advokatbyråer och juristbyråer för att klienten inte ska ha ett informationsunderskott när de gör sitt val av rådgivare. Advokatsamfundet kommer också aktivt framöver att arbeta med frågan hur man kan stärka de familjerättsliga advokaternas situation. Jag har initialt haft bra och konstruktiva samtal med Akavias ordförande Lee Wermelin och dess ledning. Diskussionen med dem kommer att fortsätta.

Migrationsverkets rutiner med anledning av coronapandemin

Advokatsamfundet har kontaktats av ett stort antal ledamöter som har haft frågor om Migrationsverkets rutiner för genomförandet av muntliga utredningar med anledning av den pågående coronapandemin. Med anledning av det skrev Advokatsamfundet den 15 maj till Migrationsverkets generaldirektör.

När det gäller muntliga utredningar på Migrationsverket och frågan om ombudet kan delta per videolänk eller telefon är det angeläget att påminna om att det är ombudets uppgift att verka för att klienten får en rättssäker prövning. En advokat måste i varje enskilt fall ta ställning till hur han eller hon ska fullgöra sitt uppdrag utifrån både den rådande situationen med risk för smittspridning, men också i förhållande till hur klientens intressen tillvaratas på bästa möjliga sätt inom ramen för lag och god advokatsed. Advokatens främsta plikt i sin yrkesroll är att visa trohet och lojalitet mot klienten. Läs mer på vår hemsida om corona.

Ni får mer än gärna höra av er angående ovanstående eller andra frågor som är angelägna och viktiga för er. Advokatsamfundet är till för sina ledamöter och jag skulle gärna se en mer öppen dialog och diskussion angående de frågor som engagerar er. Särskilt i dessa mycket speciella tider av coronavirusets spridning som påverkar hela vårt samhälle, är det extra viktigt att ni hör av er i frågor som uppstår i er yrkesverksamhet och där Advokatsamfundet kan bistå.

Jag hoppas att så många byråer som möjligt svarar på vår enkät rörande coronavirusets påverkan som vi skickar ut nästa vecka. Annars går det bra att maila mig också med synpunkter och erfarenheter.

mia.edwall.insulander@advokatsamfundet.se