Samtliga samarbetar i samförstånd (med anledning av corona)

Förra året var jag i Tokyo. En sak som slog mig när jag gick runt på de folkrika gatorna, var att nästan alla använde munskydd. Jag fick tillfälle att fråga en japan om anledningen till att så många gjorde det och han svarade:

”Det är för att vi bryr oss om andra. Jag vill undvika att smitta en medmänniska om jag är sjuk.”

Det var före coronavirusets utbrott.

Advokater är vana att tänka på andra, tro det eller ej 😉. Själva kärnuppgiften för en advokat är att företräda en annan människa med fullständig lojalitet. En advokat ska lyssna in klienten och vara dennes språkrör utan att ha något annat intresse.

Hur tänker vi då i dessa tider av smittspridning och direktiv från myndigheterna? Hur ska vi förhålla oss till vårt arbete, våra klienter och våra medmänniskor? Vilka prioriteringar bör vi göra? Vad går först, hälsan eller klienten?

En advokats främsta plikt är att visa trohet och lojalitet mot klienten. En advokat får inte låta sitt handlande påverkas av tanke på egna fördelar eller obehag eller av hänsyn till andra ovidkommande omständigheter (VRGA 1 §).

Coronapandemin påverkar hur vi måste agera i dessa tider. Vid risk för smittspridning där samhällen helt kan sättas ur spel är det högst väsentligt att följa myndigheternas råd om hälsa och hur man ska agera för att minska smittspridningen.

Över hela världen har vi för tillfället ett gemensamt mål: minska spridningen av corona. Det är ett mål som vi alla, samtliga, vill och kan samarbeta för i samförstånd. Vi advokater är inget undantag.

För att minska spridningen måste vi, även i vårt arbete, tänka på risken att smitta någon annan, risken att själv bli smittad och den egna hälsan. Det kan innebära att man måste meddela en tingsrätt att man inte kan närvara vid en förhandling eller att man är förhindrad att komma på ett förhör eller besök. Man behöver samtidigt respektera när någon annan, t.ex. en domstol, fattar beslut om att ställa in. I varje enskilt ärende behöver man också, som advokat, göra en bedömning av hur klientens intressen kan tas tillvara på bästa möjliga sätt. I sin yrkesroll har man som främsta plikt att visa trohet och lojalitet mot klienten. Då kan det t.ex. vara så att man inte kan medverka till användningen av videolänk eftersom det är olämpligt med hänsyn till ändamålet med klientens personliga inställelse.

Det är inte lätta beslut vi behöver ta men jag är övertygad om att vi har tillräcklig etisk kompass för att göra rätt avvägningar. Klienten går först i yrket men inte på bekostnad av någons hälsa, varken klientens eller den egna.

Vi har ett momentum just nu på så sätt att vi alla har samma mål: stoppa smittspridningen och se till att så få som möjligt insjuknar. Om Advokatsamfundet kan hjälpa eller bistå kåren med råd eller annat så är ni mer än välkomna att kontakta mig:

mia.edwall.insulander@advokatsamfundet.se

Vi advokater fyller en samhällsbärande funktion, enligt min mening, i det att vi t.ex. representerar misstänkta för brott, tvångsomhändertagna barn, brottsoffer eller människor i akuta tvister. Men vi är inte bara advokater, vi är människor också som bryr oss om vår nästa. Alla är vi samhällsbärande, var och en på skilda individuella sätt. Låt oss därför i denna akuta världskris faktiskt samarbeta, samtliga, i samförstånd.

Mia Edwall Insulander